Viale Monza 273

Milan (MI), Italy

marazzi viale monza 000.jpg

Designers

Simone Dominoni

Studio Dominoni

Categories

Residential

Twenty-two flats in Viale Monza, Milan, characterised by large balcony overhangs. By alternating just two colours from the Clays concrete-effect series and the cut of the 60x120 cm size, Simone Dominoni’s studio combines aesthetic value with the performance advantages of porcelain stoneware thanks to the support of the Marazzi Engineering division, which offers a turnkey service.

An apartment complex designed according to contemporary living requirements: large outdoor spaces that offer functional continuity with the living spaces, energy efficiency and high-quality finishes that are resistant to wear and tear, as well as weathering. Milanese engineer Simone Dominoni built a brand new 22-unit residential building at number 273 Viale Monza with two entrances: a pedestrian entrance from Viale Monza and a driveway from the Via Pelitti side street. It consists of a basement and five levels in addition to the ground floor, where ventilated walls covered with porcelain stoneware in the 60x120cm size alternate with heat-insulated ‘coat’ walls. On the ground floor, together with the main entrance hall and access to the various staircases, there is a communal gym and other functional spaces such as bicycle storage and cellars. The common areas are enhanced with a communal garden with high-quality planting.

“The design idea,” explains Dominoni, “was to optimise the exteriors, both private and communal, in a functional way. The floor plan was designed so that there are no badly exposed balconies to ensure that they really are a functional continuation of the home. Even the garden, with its porch on the ground floor, is not ancillary but intended to display the building and enhance the common areas.”

The façades are characterised by the alternation of solid and projecting parts: volumes emerge from the façade, emphasised by retractable glass parapets, leaving the design of the portal structure, which encloses the terrace, unobstructed. “The overhangs are the defining element of the project, which in itself is simple in terms of layout. Fixed sun screens, placed on certain portions of the terraces, enhance the design of the façades not only aesthetically, but also functionally.” For the cladding of the porcelain stoneware façades – the Clays series in the Sand and Cotton colours in the 60x120 cm size – two fixing techniques were adopted: in some portions of the balconies, the tiles were glued; at the ventilated walls, they were mechanically fixed to load-bearing structures. Specifically, the AGS concealed anchoring system was used, which allows the load-bearing substructure to be attached using clamps and the tile to be fixed to the rear surface with special plugs. “The glued parts,” Dominoni specifies, “correspond to the more service-related areas such as stairwells or those parts that do not require insulation. On the façade, we started with a 60x120 cm size, from which sub-measures were cut to create a staggered design that aesthetically animates the solid parts of the walls. The submultiples also allowed us to minimise waste from tile cutting.”

Porcelain stoneware therefore impacts the building’s energy behaviour and deterioration time: “More modern designs such as flat roofs instead of pitched roofs, for example, further expose building façades which, if treated with plaster, would not last long,” Dominoni concludes.


Ph. Saverio Lombardi Vallauri

Explore project collections